Klokkenluider

De klokken van de Oude Kerk

Samen met Arie de Groot, Martin Inge, Hendrik Kaptein, Carel Smith en Ernst van de Water maak ik deel uit van het klokkenluiderscollectief van de Oude Kerk in Amsterdam.
We houden het nobele ambacht van het luiden in ere ten dienste van kerk en stad. De luidklokken van de Oude Kerk hebben altijd in Amsterdam geklonken voor religieuze en voor profane gelegenheden.

Voor de stad
Voor de stad luidde er de boevenklok ten teken dat de poorten sloten en de boomklok seinde aan de schepen op de rede van de stad dat de haven ging sluiten.

Voor de kerk
Voor de kerkelijke gemeente luiden de klokken nog elke zondag om half elf als vast onderdeel van de liturgie: de oproep tot de dienst.
De aard van de luiding (aantal klokken, volgorde van luiden of wijze van aanslaan) geeft aan welk soort  dienst er in de Oude Kerk zal plaatsvinden. Vroeger waren deze 'codes' bij het algemeen publiek bekend. Nu zijn ze er nog voor de goede verstaander.

Kom meeluiden

Klokkenluiden is geen eenzame bezigheid. Voor vrijwel iedere luiding doen we een beroep op meeluiders. We mogen ons gelukkig prijzen met een enthousiast aantal beschikbare luiders, maar iedereen die graag eens dit eeuwenoude handwerk wil meedoen is van harte welkom!
Wie eens wil meeluiden kan contact met ons opnemen.
De Oude Kerk heeft 5 luidklokken. Vier daarvan hangen in de toren en sinds 2006 is er ook een luidklokje (we noemen het een Angelusklok) in de dakruiter van het schip van de kerk.

In 1659 zijn er vier luidklokken gegoten door de beroemde François Hemony. Daarvan zijn de grootste en de kleinste nog over. De andere twee klokken zijn respectievelijk in 1689 en 1771 opnieuw gegoten door Claude Fremy en Pieter Seest.
  • De eerste luidklok weegt 3700 kg, heeft een middellijn van 1,75 m en heeft als slagtoon bes.
  • De tweede luidklok weegt 1700 kg, heeft een middellijn van 1,40 m en heeft als slagtoon d'.
  • De derde luidklok weegt 875 kg, heeft een middellijn van 1,17 m en heeft als slagtoon f'.
  • De vierde luidklok weegt 450 kg, heeft een middellijn van 87 cm en heeft als slagtoon bes'.
Samen vormen de klokken het muzikale 'Amsterdamse' akkoord do-mi-sol-do.

Sinds Pasen 1982 heten ze (van klein naar groot):
Geloof, Hoop, Liefde en ... Vrijheid.

Share by: